Направете полнети батаци на грчки начин.
Состојки:
- 4 батаци со карабатак
- 150 гр. моцарела
- 10 маслинки
- 1 лимон (сок)
- 3 чешни лук
- 3 лажици маслиново масло
- 2 лажички сол и малку бибер
- путер за подмачкување
Подготовка:
- Се прави маринада од лимонов сок со сечен лук и маслиново масло, како и зачини.
- Се ставаат батаците во чинија и се полеваат со маринадата па се оставаат половина час.
- Се подмачкува сад со путер, се распоредуваат батаците, се става и остатокот од маринадата и се печат на загреана рерна на 200 степени 35 минути.
- Се става горе моцарела рендана, сечени маслинки и се пече уште 15 минути.
Добар апетит!