Има многу рецепти за киселење зелка, а овој е најлесен.Се ставаат килограм сол на 30 килограми зелка.
Ви требаат кило сол, 30 кила зелка, памучна крпа, тегла.
Се чистат главиците зелка од површинскиот слој, се мијат и се засекуваат, односно им се отстрануваат кочаните,па се става сол длабнатините.
Се редат во буре, неколку се сечат на четвртини и половини и се ставаат помеѓу за да се заглават односно цврсто да стојат.
Истурете го остатокот од солта во бурето.
Се става вода два прста над зелката, се става нешто тешко кое ќе притиска.
Затворете го бурето и доливајте вода по потреба наредните денови.Секогаш водата треба да е над зелката.
Зелката е готова по 40 дена.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути