Толку сочен и вкусен – ќе го обожавате!
Состојки:
- 450-500 гр брашно
- 500 гр рендани јаболка
- 100 гр мелени ореви
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажица прашок за печиво
- 1 лажица сода бикарбона
- 100 гр шеќер
- 50 мл масло
Состојки за прелив:
- 200 гр шеќер
- 200 мл вода
- 1 ванилин шеќер
- сок од портокал
Начин на подготовка:
- Во ренданите јаболка додајте ванила, цимет, ореви, масло и шеќер и добро измешајте. Во брашното додајте прашок за печиво, сода бикарбона и добро измешајте и тоа додајте го во јаболката.
- Добро измешајте да се соедини. Намастете плех од 26 см и побрашнете го, па ставете го тестото и израмнете. Печете во рерна на 190 степени 40 минути. На половина од печењето може да се покрие со фолија доколку почне да гори. Печениот колач добро изладете го и исечкајте го на коцки.
- Во тенџере ставете шеќер, вода, ванила, исцедете еден портокал и гответе околу 6-7 минути, па прелијте го изладениот колач. Оставете да впие и добро да се излади.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта