Пилешко во сок од портокал

Пилешко во сок од портокал

Совршено пилешко месо во сок од портокал.

Состојки

  • пиле од 1,5 кг
  • 3 портокали
  • корен целер
  • 1 помала главица кромид
  • 3 зрна каранфилче
  • веза магдонос
  • 0,5 дл вињак
  • 50 гр путер
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Пилето измијте го и исечкајте го на парчиња, посолете и побиберете. Еден портокал преполовете и во кората забодете зрна каранфилче. 
  2. Останатите портокали добро измијте ги, излупете ги, кората ситно исечкајте ја, а внатрешноста исцедете ја. 
  3. На врело масло пропржете сечкан кромид, додајте парчиња пилешко и пржете. Прелијте со кора од портокал и полутки портокал со зрна каранфилче. Додајте и целер. Намалете ја температурата, поклопоте и гответе 15 минути на умерена температура.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо