Пилешко во сок од портокал

Пилешко во сок од портокал

Совршено пилешко месо во сок од портокал.

Состојки

  • пиле од 1,5 кг
  • 3 портокали
  • корен целер
  • 1 помала главица кромид
  • 3 зрна каранфилче
  • веза магдонос
  • 0,5 дл вињак
  • 50 гр путер
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Пилето измијте го и исечкајте го на парчиња, посолете и побиберете. Еден портокал преполовете и во кората забодете зрна каранфилче. 
  2. Останатите портокали добро измијте ги, излупете ги, кората ситно исечкајте ја, а внатрешноста исцедете ја. 
  3. На врело масло пропржете сечкан кромид, додајте парчиња пилешко и пржете. Прелијте со кора од портокал и полутки портокал со зрна каранфилче. Додајте и целер. Намалете ја температурата, поклопоте и гответе 15 минути на умерена температура.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*