Совршено пилешко месо во сок од портокал.
Состојки
- пиле од 1,5 кг
- 3 портокали
- корен целер
- 1 помала главица кромид
- 3 зрна каранфилче
- веза магдонос
- 0,5 дл вињак
- 50 гр путер
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Пилето измијте го и исечкајте го на парчиња, посолете и побиберете. Еден портокал преполовете и во кората забодете зрна каранфилче.
- Останатите портокали добро измијте ги, излупете ги, кората ситно исечкајте ја, а внатрешноста исцедете ја.
- На врело масло пропржете сечкан кромид, додајте парчиња пилешко и пржете. Прелијте со кора од портокал и полутки портокал со зрна каранфилче. Додајте и целер. Намалете ја температурата, поклопоте и гответе 15 минути на умерена температура.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо