Направете пекарски кифлички без јајца и млеко, меки како душа и брзи и вкусни.
Состојки:
- 1200 гр. брашно
- 600 мл. кисела вода
- 100 мл. млака вода
- 200 мл. масло
- 1 ½ лажички квасец
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 3 лажици масло
- 100 гр. маргарин
Подготовка:
- Во 100 милилитри млака вода се меша квасецот и се става шеќер и лажица брашно, па се остава да се активира.
- Се меша брашното со сол и му се става квасецот кога ќе нарасне, па минирална вода и масло, па се замесува тесто.
- Се премачкува со малку масло и се остава да нарасне.
- Се вадат топчиња и се расукуваат, се премачкуваат со маргарин и се редат на плех со масло.
- Се премачкуваат со малку масло и се оставаат кратко да нараснат, а потоа се печат на загреана рерна на 180 степени додека не поруменат.
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси