Вкус кој нема да го заборавите!
Состојки:
- 500-600 гр меко брашно
- 300 мл млеко
- 200 гр кајмак
- 1 лажица шеќер
- малку сол
- 30 гр квасец
- 2 јајца
Начин на подготовка:
- Во чинија растопете квасец во млако млеко, додајте шеќер и едно јајце, па со жица добро изматете. Додајте го остатокот од млекото и половина од брашното, потоа малку сол и кајмак, па на крај и остатокот од брашното, да добиете средно тврдо тесто.
- Тестото оставете го во вангла, покријте го со крпа и оставете го да нарасне. Потоа премесете го, развлечете го малку, свиткајте го и ставете го во плех намастен со хартија за печење. Лебот расечете го на три дела и оставете го да нарасне.
- Кога тестото ќе нарасне, премачкајте го со белка и ставете го во врела рерна загреана на 200 степени да се пече околу 30-35 минути. Печениот леб малку оставете го да се излади и исечете го на парчиња.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот