Највкусните јадења се оние од кои ви се отвара апетит при самата помисла на нив. Ова е едно такво јадење.
Состојки:
- 2 тиквици
- 3 јајца
- 200 гр кисела павлака
- 3 чешниња лук
- сол
- зачини
- бибер
- црвена пипер
- 200 мл млеко
- 300 гр мелено месо
- 150 гр сува сланина
- 1 главица кромид
- масло
Начин на подготовка:
- На масло пропржете сечкан кромид, додајте мелен бибер, зачини, сол, малку пипер.
- Тиквиците излупете ги и исечкајте ги на коцки, малку посолете ги и оставете ги околу 15 минути, па исцедете ја течноста.
- Во чинија издробете лук, додајте масло и по желба уште малку сол. Прелијте ги тиквиците и измешајте.
- Намастете сад со масло, ставете дел од тиквиците, па фил од мелено месо, потоа тиквици, па месо и така додека не го потрошите материјалот, со тоа што најгоре треба да има тиквици.
- Скршете јајца, додајте павлака и млеко и разматете. Прелијте преку тиквиците, па малку протресете за павлаката и јајцата да паднат на дното.
- Од горе ставете тенки листови сланина. Печете на 200 степени околу 50 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт