Сочен и лесен ручек од компири и пилешко месо.
Состојки:
- 1,5 кг компири
- 400 мл јогурт
- 200 мл вода
- 350-400 гр пилешко бело месо
- 3 лажици брашно
- 3 јајца
- 150 мл масло
- 2 лажички сув зачин
- сол
- бибер
- 1/2 веза листови магдонос
- 1 свежа пиперка
Начин на подготовка:
- Ситно исечкајте кромид па пропржете го на масло. Додајте на коцки исечкано месо, вода и крчкајте околу 2 минути.
- Компирите излупете ги и исечкајте ги на тенки кругови па додајте месо и кромид. Зачинете и добро измешајте. Префрлете во тепсија, прекријте со фолија и печете во загреана рерна на 240 степени околу 20 минути. Извадете од рерна па прелијте со прелив.
- За преливот разматете јајца со јогурт и брашно, посолете.
- Прелиено јадењето вратете го во рерна на некои десетина минути или додека фино не порумени.
- Послужете со салата или туршија.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо