Се ближи зимата, па вистинско време е да направите големи количини туршија.
Состојки:
- 9 кг зеленчук (зелка, пиперки, зелени домати, морков, кромид…)
- 1 л оцет
- 3 л вода
- 1 винобран (10 гр)
- 150 гр сол
- 200 гр шеќер
Начин на подготовка:
- Рецептот е за количина од 9 килограми зеленчук, но течноста е сосема доволна за повеќе од 10 кг.
- Зеленчукот добро измијте го. Изрендајте ја зелката, а пиперките и зелените домати исечкајте ги на тенки парчиња, односно листови. Сè ставете во еден поголем сад и добро измешајте.
- Измешајте оцет, вода, шеќер, сол и винобран и веднаш залијте го зеленчукот. Малку измешајте… Се чини дека има малку течност, но за десетина минути зеленчукот ќе „падне“. Нека стои 24 часа.
- После 24 часа салатата ставете ја во добро измиени тегли. Важно е добро да стиснете, за во теглите да не остане течност. Затворете ги теглите.
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути