Феноменална комбинација…
Цариградската чорба се прави од пилешко месо и бамија која е задолжителен дел од многу турски специјалитети.
Состојки:
- 300 гр пилешки гради
- магдонос
- 500 гр бамија
- 50 мл оцет
- 5 моркови
- 1 корен целер
- 200 мл кисела павлака Пекабела
- 1 лажица црвена пипер
- 2 лажици брашно
- 2 главици кромид
- масло
- сол
- мелен црн бибер
Начин на подготовка:
- Во тава со загреано масло испржете ситно сечкан кромид. Кога ќе омекне, додајте коцки пилешко месо, ситни парчиња морков и коцки целер. Посолете, побиберете, додајте црвена пипер, брашно, 2 л вода и измешајте.
- Во друг сад со врела и посолена вода, во која сте додале оцет, обварете бамија, па додајте ја во тенџерето со чорбата и оставете да се готви 30 минути.
- Измешајте ситно сечкан магдонос и кисела павлака, па додајте во чорбата. Нека се готви уште минута, па тргнете од оган. Уживајте во феноменалниот вкус!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт