За следниот ручек подгответе вкусно пилешко во павлака со шампињони.
Состојки:
- 600 гр пилешко бело месо
- 200 гр свежи шампињони
- 100 мл масло
- 200 мл павлака за готвење Пекабела
- 1 лажица зачин
- малку сол
- бибер
- 2 лажици пармезан
- малку магдонос
- 1/2 лажици брашно
- 100 мл вода
Начин на подготовка:
- Белото месо исечкајте го на коцки па посипете го со зачин. Загрејте масло во длабока тава па ставете го месото и пропржете 10-15 минути. Исечкајте ги шампињоните на листови.
- Кога месото ќе биде готово, извадете го, па на маслото пропржете ги шампињоните кои претходно сте ги посолиле. Кога шампињоните ќе бидат готови соединете ги со месото, павлаката и вода. Додајте малку бибер и магдонос. Кога ќе зоврие, разматете брашно во малку вода и додајте го во сосот. На крај додајте пармезан. Подготвеното јадење послужете го со тестенини.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо