Здраво и сочно предјадење – може и за вечера!
Состојки:
- 600 гр компир
- 1 главица кромид
- 2 лажици маслиново масло
- 150 гр Тимко туна (конзерва)
- 4 лажици вински оцет
- 1 лажичка сенф
- 2 лажици мајонез
- сол
- бибер
- зелена салата за сервирање
Начин на подготовка:
- Компирите сварете ги во лушпа. Варените компири излупете ги и исечкајте ги на кругови. Додајте ситно сечкан кромид, 2 лажици млака вода и масло.
- Туната ставете ја во посебен сад, изгмечете ја со вилушка, потоа додајте ја во садот со компири.
- Добро измешајте сенф, мајонез, оцет, сол, бибер. Со таа мешавина прелијте ја салатата од туна со компири, измешајте и послужете со зелена салата.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути