Рибата е една од најздравите намирници, а секој лекар и нутриционист би ви препорачал вакво јадење.
Состојки:
- 1 кг. скуша замрзната
- 1 кг. компири
- 150 мл. бело вино
- 150 мл. вода
- 150 мл. маслиново масло
- 4 чешни лук
- 1 лажиче сол и вегета и малку бибер
- малку магдонос и рузмарин
Подготовка:
- Одмрзнете ја рибата и убаво исчистете ја и измијте ја.
- Се цеди и и се става сол од сите страни.
- Се премачкува сад со масло, па се лупи и сече компирот на кришки и се става на дното, па се ставаат зачините врз него.
- Се става рибата сечена на парчиња врз компирот, па се пече на 200 степени 20 минути.
- Се подготвува преливот, така што се меша лукот ситнет со вода и вино, малку магдонос и рузмарин.
- Се остава да зоврие и се прелива врелата риба.
- Се враќа уште 15 минути да се запече садот и се служи.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Совршен рецепт за риба деликатес
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир