Исклучително вкусни мини пити со месо…
Состојки:
- 500 гр мелено месо
- 1 лажичка сол
- пипер
- 500 гр кромид
- 500 гр кори за пита
- 3,5 дл кисела вода
- 130 мл масло
Начин на подготовка:
- На масло пржете посолено месо 5 минути, додајте кромид па продолжете 10 минути. Исклучете го шпоретот, додајте пипер, само измешајте па оставете да се лади 15-20 минути.
- Подгответе мешавина од масло и кисела вода. Корите пресечете ги на половина па на секоја ставете по 1 голема лажица мешавина од масло и кисела вода. Премачкајте па додајте малку месо, но не претерувајте.
- Со голем ражнич или стапче замотајте па спојте ги краевите како што е прикажано во видеото, па наредете на намастен лим.
- Со останатата мешавина од кисела вода и масло премачкајте ги мини питите. Би требало да остане околу 1,5 дл. Ставете да се печат на 220 степени наредните 35 минути.
- Послужете со јогурт или кисела павлака.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Сашина кујна“:
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо