Брзо лесно и едноставно, за уживање во зимата.
Состојки:
- 2 кг. смокви
- 2 кг. шеќер
- 2 дл. вода
- 1 лимон
Подготовка:
- Се ставаат во голема шерпа шеќерот и водата да провријат, па се мијат смоквите, се сушат и се боцкаат со чепкалки на неколку места, а потоа се ставаат кога водата ќе зоврие.
- Се меша повремено.
- Се варат околу еден час, а на крај се додава сок од пола лимон, додека другата половина се сече на кришки.
- Се трга од оган смесата и се остава преку ноќ со крпа горе.
- Се става утредента во тегли и се оставаат затворени до служење.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта