Прекрасен рецепт за паштета од шампињони…
Состојки:
- 250 гр шампињони
- 40 гр ореви
- 30 мл вело вино
- 100 гр крем сирење
- 1 главица црвен кромид
- мајчина душица
- сол
- бибер
- багет за брускети
- маслиново масло
Начин на подготовка:
- Лебот исечете го на 12 парчиња. Распоредете ги на хартија, пропрскајте со маслиново масло и ставете ги на 2-3 минути во печка загреана на 240 степени додека не добијат златна боја.
- Печурките исчистете ги и исечкајте ги на тенки парчиња.
- Црвениот кромид исечкајте го и издинстајте го 5-6 минути на малку масло. Додајте печурки, налијте со бело вино и оставете течноста да испари. Посолете, побиберете и на крај додајте листови мајчина душица.
- Печурките динстајте ги десетина минути. Илзладете ги, а потоа измешајте ги со сирење и ореви. Сите состојки разматете ги со миксер додека не добиете компактна смеса. Паштетата намачкајте ја на брускети и послужете.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи