Ручек за десетка: Авганистански ќебапи

Ручек за десетка: Авганистански ќебапи

За сите љубители на месо, овој оброк е нешто совршено.

Состојки:

  • 1 кг мелено месо
  • 1 кг варени компири
  • 3 жолчки
  • 1 варено јајце
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажички сода бикарбона
  • сол
  • бибер
  • сечкан магдонос
  • 3 белки

Состојки за прелив:

  • 1 кисела павлака
  • 1 чешне лук
  • сок од 1 лимон
  • 200 гр мајонез
  • малку магдонос

Начин на подготовка:

  1. Варените компири изгмечете ги како за пире. Додајте мелено месо, жолчки, варено јајце и останати состојки. Сè добро замесете. Оставете во фрижидер 1 час добро да се соедини. 
  2. Потоа вадете од смесата со раце и обликувајте ќебапи. 
  3. Посебно разматете 3 белки па потопете ги ќебапите во белки и во презла и пржете ги на врело масло. 
  4. За прелив: Разматете 1 кисела павлака, лук, мајонез, сок од лимон и магдонос. Сè прелијте преку готовите ќебапи или сервирајте во чинија за сос заедно со ќебапите.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*