Време е за зимница…
Состојки:
- 5 кг пиперки
- 1 карфиол
- 1 кг краставици
- 2 моркови
- 1 кисело јаболко
- 200 гр лути пиперчиња
- 150 гр сол
- 120 гр есенција
- 5 гр конзерванс
- 10 гр винобран
- ловоров лист
- бибер во зрно
- 4 л вода
Начин на подготовка:
- Сè добро измијте и исчистете па наредете во големи тегли наизменично, мешајте и редете. Притиснете со пластични притискачи.
- Во водата ставете сол, есенција, бибер и ловор, па налијте во теглите и затворајте со капачиња. Погледнете ја туршијата после два дена, ако е потребно долијте уште малку раствор.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Повеќе поврзани рецепти на Готви.Мк
Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика