Фантастичен вкус – домашното е најдобро!
Состојки:
- 2 кг јаболка
- 1 кг шеќер
- 2 лажици лимонтус
- 1 стапче ванила
- 1 шолја вода
Начин на подготовка:
- Ставете шеќер и вода да се готват во поголемо тенџере, додека не добиете густ сируп.
- Измијте ги, излупете ги и исчистете ги јаболката од семки. Исечкајте ги на мали парчиња и додајте ги во речиси готовиот сируп, заедно со ванила.
- Слаткото се готви додека јаболката не омекнат и додека сирупот не згусне. На крај додајте лимонтус.
- Готовото слатко ставете го во чисти тегли уште додека е врело, затворете и веднаш свртете наопаку. По желба стерилизирајте 5 минути.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта