Ако ви е доста од месо, компир и тестенини: Деликатес на денот

Ако ви е доста од месо, компир и тестенини: Деликатес на денот

Направете си вкусен ручек без месо, лесен, ароматичен и посебен.

Состојки:

  • 1 главица карфиол 
  • 1 лажиче сол 
  • 30 гр. путер 
  • 50 гр. презла 
  • 3 јајца 
  • 2 лажици кисела павлака 
  • 4 лажици млеко 
  • сол и бибер

Подготовка:

  1. Се пере и дели на цветови карфиолот, се вари во солена вода, со внимание да не се превари, па се цеди добро. 
  2. Се загрева рерна на 200 степени, а во огноотпорен сад се става путер, па презла. 
  3. Се става карфиолот, се притиска со виљушка и се става да се запече 10 минути. 
  4. Се мати павлаката со јајца, сол и бибер, како и млеко. 
  5. Се става смесата преку карфиолот и се пече уште 20 минути.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

singlepost_text