Најдобриот вкус за зимата: Цвекло во тегла, точни мерки и состојки

Најдобриот вкус за зимата: Цвекло во тегла, точни мерки и состојки

Дојде време за зимница и специјалитети, па направете вкусно цвекло во тегла.

Состојки:

  • 2,5 дл. шеќер
  • 5 дл. алкохолен оцет
  • 1 л. вода
  • 2,5 лажици сол
  • 5 кг. цвекло

Подготовка:

  1. Цвеклото се вари, се лупи и се цеди.
  2. Се ставаат сите наведени состојки во лонец за варење, па се полива потоа цвеклото со водата.
  3. Оставете го така преку ноќ.
  4. Се спремаат тегли и се става цвеклото во нив..

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Зимска салата: Пиперки полнети со зелка, повкусни од зимница

Пиперки во сенф – Повкусно од зимница

Направете кисела зелка за зимница за 10 дена

Ловечки ајвар – рецепт за највкусна зимница

Зелен домат за највкусна зимница

Збогатете ја зимницата: Скиселен лук

 

singlepost_text