Вкусни пирошки за појадок, вечера или ужина кои шират мирис кој мами да седнете на маса.
Состојки:
- 400 гр. брашно
- 150 мл. млеко
- ½ коцки квасец
- 1 лажиче шеќер
- 2 лажички сол
- 250 гр. фета
Подготовка:
- Во 150 милилитри млако млеко се рони квасецот со шеќер и лажица брашно и се остава да се активира.
- Се додаваат сите состојки освен сирењето, па се чека тестото да нарасне, а потоа се расукува и се сече на правоаголници, а на секој се става фета и се витка како пирошка.
- Нека стојат така 30 минути, па испржете ги во врело масло, а потоа нека впијат маснотија во салфета.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: