Вкусни се и ладни: Пирошки со фета, ќе ги направите и утре

Вкусни се и ладни: Пирошки со фета, ќе ги направите и утре

Вкусни пирошки за појадок, вечера или ужина кои шират мирис кој мами да седнете на маса.

Состојки:

  • 400 гр. брашно
  • 150 мл. млеко
  • ½ коцки квасец
  • 1 лажиче шеќер
  • 2 лажички сол
  • 250 гр. фета

Подготовка:

  1. Во 150 милилитри млако млеко се рони квасецот со шеќер и лажица брашно и се остава да се активира.
  2. Се додаваат сите состојки освен сирењето, па се чека тестото да нарасне, а потоа се расукува и се сече на правоаголници, а на секој се става фета и се витка како пирошка.
  3. Нека стојат така 30 минути, па испржете ги во врело масло, а потоа нека впијат маснотија во салфета.

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Гибаница на шумадиски начин

Преку 20 мафини од една смеса

Бургер погачи

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

 

 

 

singlepost_text