Гибаницата е вкусна и од неа никогаш доста, тоа е едно од јадењата кои не излегуваат од мода.
Состојки:
- 500 гр. кори за гибаница
- 300 гр. сирење
- 2 шолји масло
- 2 јајца
- 1 шолја кисела павлака
- сол
- малку кисела вода
Подготовка:
- Се матат јајцата со малку кисела вода, па се додава масло и сирењето издробено и се меша убаво, па се става киселата павлака.
- Се меша се убаво да се соедини.
- Се става една кора на дно на тепсија, па се гужваат две кори и се ставаат во филот, и се става фил, па се развлекуваат по тепсијата, па се става една кора, па две згужвани и така додека не се потроши материјалот.
- Последната кора се мачка со масло.
- Се пече на 180 степени додека не порумени.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: