Лесна варијанта лазањи со зеленчук и моцарела.
Состојки:
- 12 листови лазањи
- 1 тиквица со средна големина
- 6 домати (црвени и жолти)
- 1 црвена пиперка
- 1 средна главица кромид
- 250 гр моцарела
- 8 гранчиња темјан
- 200 мл супа
- 1 лажица маслиново масло
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Листовите лазањи гответе ги во посолена вода 5 минути, измијте ги, исцедете ги и ставете помеѓу слоевите проѕирна фолија да не се залепат.
- Зеленчукот исчистете го и измијте го, тиквиците и доматите исечкајте ги на кругови, а пиперката на помали парчиња. Кромидот излупете го и исечкајте го. Моцарелата исечете ја на коцки.
- Рерната загрејте ја на 200 степени. Во намастен огноотпорен сад ставете 4 листови лазањи, потоа наизменично редете ги сите подготвени состојки и лазањи, залијте со супа, прокапете со масло и печете 25 минути. По желба, преку лазањите изрендајте пармезан.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи