Направете вкусно тесто си виршла, за појадок, вечера или ужина.
Состојки:
- 800 гр. брашно
- 2 дл. млеко
- 2 дл. кисела вода
- 1 квасец
- 1 лажиче шеќер
- 1 дл. масло
- сенф или павлака по избор
- 1 јајце
- 2 лажички сол
- 8 виршли
- 250 гр. маргарин
- + 1 јајце за премачкување
Подготовка:
- Се става млако млеко во сад со квасецот и се додава шеќер. Се меша и се става кисела вода, масло и 300 грама брашно и се додава сол.
- Се мати со миксер, па се меси со рака.
- Брашно додавајте за да направите мека топка.
- Оставете го со крпа, нека нарасне двојно.
- Премесете го и поделете го на 2-3 еднакви дела. Секој развлечете го и премачкајте го со растопен маргарин, како што е прикажано на видеото.
- Оставете да се нарасне 5 минути, па развлечете го со оклагија.
- Премачкајте сенф или павлака по избор и ставете виршли, па замотајте.
- Се сечат мали делови и се редат во подмачкан плех.
- Се разматува јајце и се премачкуваат, па се печат на 200 степени додека не поруменат.
Појадок со кој ќе топите килограми
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана