Веројатно веќе знаете дека модриот патлиџан пред подготовка треба да се посоли, а потоа да се остави и да отстои барем половина час. Постои и причина за тоа.
Сезоната на овој зеленчук е во полн ек и може да се подготвува на безброј начини. Меѓутоа, за да не се чувствува горчливиот вкус на патлиџанот, овој вкусен зеленчук треба добро да се подготви.
Откако ќе го посолиме потребно е да отстои најмалку половина час, а ако не ви се брза, би било добро и подолго. Набрзо ќе забележите капки вода на патлиџанот кои солта ги извлекла на површина.
Вишокот сол лесно ќе го измиете под млаз вода, а со водата која солта ја извлекла од патлиџанот ќе исчезне и оној карактеристичен горчлив вкус. Освен тоа, вака подготвениот патлиџан ќе впие многу помалку масло за време на пржењето или печењето.
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи