Ви смета кога горчи? Еве што е најважно кај подготовката на модар патлиџан

Ви смета кога горчи? Еве што е најважно кај подготовката на модар патлиџан

Веројатно веќе знаете дека модриот патлиџан пред подготовка треба да се посоли, а потоа да се остави и да отстои барем половина час. Постои и причина за тоа.

Сезоната на овој зеленчук е во полн ек и може да се подготвува на безброј начини. Меѓутоа, за да не се чувствува горчливиот вкус на патлиџанот, овој вкусен зеленчук треба добро да се подготви.

Откако ќе го посолиме потребно е да отстои најмалку половина час, а ако не ви се брза, би било добро и подолго. Набрзо ќе забележите капки вода на патлиџанот кои солта ги извлекла на површина.

Вишокот сол лесно ќе го измиете под млаз вода, а со водата која солта ја извлекла од патлиџанот ќе исчезне и оној карактеристичен горчлив вкус. Освен тоа, вака подготвениот патлиџан ќе впие многу помалку масло за време на пржењето или печењето.

Повеќе на Готви.мк:

Чајот од шипка како лек

БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта

Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот

Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг

Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи

ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

singlepost_text