Лукот освен што е исклучително здрав, на месото му дава и неодолива арома.
Состојки:
- 600 гр телешко месо од бут
- сув зачин
- малку црвена пипер
- 30 гр остро пченично брашно
- 1 лажица ајвар
- 3-4 лажици масло
- 1 дл вино
- неколку чешниња лук
Начин на подготовка:
- Телешкото месо исечкајте го на шницли, па исчукајте го. Брашното измшајте го со пипер. Секоја шницла (само од едната страна) извалкајте ја во таа мешавина.
- На загреано масло ставајте ги шницлите, прво од побрашнетата страна, а потоа свртете на другата (од секоја страна печете по 2-3 минути.)
- Посипете со сув зачин, налијте вода и динстајте полупокриено на слаб оган 25-30 минути. По потреба доливајте вода.
- Кога месото ќе омекне, додајте ајвар, исечкан лук и вино, па уште малку продинстајте. Послужете со прилог од зеленчук, резанки или млади компирчиња.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна