Идеална комбинација од стар леб и месо за гурмански оброк.
Состојки:
- 500 гр стар леб
- масло
- 150 гр чадена шунка или сланина
- 1 главица кромид
- 250 мл млеко
- 2 јајца
- 100 гр брашно
- магдонос
- сол
Начин на подготовка:
- Исечкајте го лебот и чадената сланина на коцки. Пропржете ги заедно во сад.
- Кромидот исчистете го, исечкајте го на мали парчиња и препечете го на масло.
- Во голем сад замесете тесто од брашно, млеко, јајца, потоа посолете, па додајте препечен леб, шунка и кромид.
- Со раце добро замесете го тестото. Поголемите парчиња леб изгмечете ги на помали. Исечкајте магдонос и додајте го во смесата. Оставете ја смесата да одмара половина час.
- Со влажни раце правете кнедли со големина на јаболка.
- Наполнете сад со вода, посолете и оставете водата да зоврие. Кнедлите гответе ги во врела вода десетина минути. Извадете, исцедете и послужете со некој сос.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо