Посебен деликатес ако ви здодеа од обични ручеци: Лигњи со бело вино и кашавал

Посебен деликатес ако ви здодеа од обични ручеци: Лигњи со бело вино и кашавал

Сите кои сакаат морска храна обожаваат лигњи и во зимските месеци им фали ова јадење и морето.

Ова е супер морски специјалитет.

Состојки:

  • 2 чешни лук
  • 800 гр. лигњи
  • 200 гр. кашкавал
  • 50 мл. бело вино
  • магдонос
  • 2 лажички вегета
  • 2 лажички презла
  • 50 мл. маслиново масло

 

Подготовка:

  1. Се чистат лигњите, ако не сте купиле веќе исчистени.
  2.  Се ренда кашкавалот и се додава ситнет лук, презла, сол, вегета и магдонос.
  3. Се полнат лигњите и се пржат на масло од двете страни.
  4. Се става и вино па се крчкаат кратко и се сервираат.

На здравје!

Повеќе салати на Gotvi.mk:

Врап со туна кој се прави за 5 минути

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство