Сите кои сакаат морска храна обожаваат лигњи и во зимските месеци им фали ова јадење и морето.
Ова е супер морски специјалитет.
Состојки:
- 2 чешни лук
- 800 гр. лигњи
- 200 гр. кашкавал
- 50 мл. бело вино
- магдонос
- 2 лажички вегета
- 2 лажички презла
- 50 мл. маслиново масло
Подготовка:
- Се чистат лигњите, ако не сте купиле веќе исчистени.
- Се ренда кашкавалот и се додава ситнет лук, презла, сол, вегета и магдонос.
- Се полнат лигњите и се пржат на масло од двете страни.
- Се става и вино па се крчкаат кратко и се сервираат.
На здравје!
Повеќе салати на Gotvi.mk:
Врап со туна кој се прави за 5 минути
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути
Брзо посно предјадење за целото семејство