Еклерите се ист вид колачи како и принцес крофните, многу се вкусни и попууларни насекаде низ светот. Направете чоколадни и француски еклери.
Состојки:
- 100 мл. масло
- 200 мл. вода
- 6 полни лажици брашно
- 3 јајца
Фил:
- 3 жолчки
- 300 мл. млеко
- 5 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 100 гр. чоколадо
- 100 мл. слатка павлака
Подготовка:
- Се ставаат водата и маслото на оган, па се ладат откако ќе зовријат и се додава брашно со постојано матење.
- Смесата ќе стане густа, оставете ја да се лади.
- Во млаката смеса ставете две јајца и изматете, па потоа ако е прегусто ставете го и третото.
- Загрејте ја рерната на 200 степени и со шприц на плех со хартија вадете еклери.
- Нека се пеат 20-25 минути.
- Кога ќе се изладат се сечат на пола.
- Нека се вари млекото со жолчки, шеќер и брашно, па мешајте да се згусне и тргнете од оган.
- Додајте искршено чоколадо и мешајте.
- Изматете слатка павлака и додајте ја во оладениот крем со миксер.
- Се полнат еклерите со чоколаден фил па се поклопуваат.
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед