Домашен рецепт кој ги надмина и странските и сите останати.
Состојки:
- 9 јајца
- 9 лажици шеќер
- 9 лажици мелени ореви
- 2 лажици брашно
- ½ прашок за пециво
Фил:
- 1 л. млеко
- 2 пудинга од ванила
- 4 лажици брашно
- 2 кеси ванилин шеќер
- 250 гр. путер
- 2 лажици шеќер во прав
Горе:
- 120 гр. чоколадо
- 80 гр. путер
- 8 лажици слатка павлака
- уште 6 банани
- 1 лимон (сок)
Подготовка:
- За тесто се двојат белките и се матат во цврст снег, се додава шеќер и едно по едно жолчките, па се мати да се добие густа маса.
- Се ставаат брашо и ореви и прашок за пециво, па се става смесата во плех и се пече на 180 степени.
- Се лади, па се сече на два дела тестото.
- Се мешаат за фил брашното со пудинзите и шеќер и млеко, а остатокот од млекото се вари и потоа се додава смесата.
- Се лади и се меша да не фати кора.
- Се мати пенасто путерот со шеќер во прав и се додава во пудингот постепено.
- Се става на чинија едниот дел од тестото, па половина фил, па тесто, па фил.
- Се лупат бананите се сечат и се прскаат со лимонов сок.
- Се ставаат горе, па се растопува чоколадото со павлаката и се става на нив.
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед