Сос за месо, риба компир или зеленчук – веднаш ќе ви се јаде кога ќе замириса

Сос за месо, риба компир или зеленчук – веднаш ќе ви се јаде кога ќе замириса

Направете вкусен топол сос за секој ручек.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 2 лажици брашно
  • 3-4 лажици маргарин
  • магдонос
  • 2 чешни лук
  • 6 лажици кисело млеко
  • 1 лажица јаболков оцет
  • вода
  • сол

Подготовка:

  1. Се пржи брашното со маргарин додека не добие златна бпја, па се додава магдонос и сецканлук, па кратко се пропржува. 
  2. Се разредува со врела вода додека не добиете густ сос.
  3. Нека се крчка околу 10 минути па ставете кисело млеко и оцет.
  4. Супер е за риба, месо, компири и зеленчук.

 

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мусака со спанаќ

Мусака од карфиол

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук