Сос за месо, риба компир или зеленчук – веднаш ќе ви се јаде кога ќе замириса

Сос за месо, риба компир или зеленчук – веднаш ќе ви се јаде кога ќе замириса

Направете вкусен топол сос за секој ручек.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 2 лажици брашно
  • 3-4 лажици маргарин
  • магдонос
  • 2 чешни лук
  • 6 лажици кисело млеко
  • 1 лажица јаболков оцет
  • вода
  • сол

Подготовка:

  1. Се пржи брашното со маргарин додека не добие златна бпја, па се додава магдонос и сецканлук, па кратко се пропржува. 
  2. Се разредува со врела вода додека не добиете густ сос.
  3. Нека се крчка околу 10 минути па ставете кисело млеко и оцет.
  4. Супер е за риба, месо, компири и зеленчук.

 

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мусака со спанаќ

Мусака од карфиол

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*