Вкусни полнети пиперки во кајмак – брз и лесен ручек!
Состојки:
- 4 меснати црвени пиперки
- 200 гр печено бело пилешко месо
- 100 гр ситно сечкана шунка Пекабеско
- 100 гр домашен колбас
- 1 шолја интегрален ориз
- 100 гр црвен кромид
- пипер
- сол
- бибер
- зачин
- 1 јајце
- 1 домат
- масло
- магдонос
- 150 гр кајмак
Начин на подготовка:
- Кромидот ситно исечкајте го, пропржете го на масло и додајте ориз, малку пропржете, налијте вода, зачинете со зачин и гответе поклопено на тивок оган додека водата не испари. Пропржете го месото од колбасите и шунката, додајте сечкано бело пилешко месо да се соедини. Малку измешајте на оган, додајте пипер, сол и бибер, по вкус.
- Тргнете од шпорет, малку изладете, измешајте јајце и додајте обварен ориз и малку магдонос.
- Сè добро измешајте и полнете ги пиперките, претходно измиени и исчистени од семки и петелки и затворете ги со парчиња домати. Во намастена тепсија наредете ги полнетите пиперки, малку намастете ги и печете ги на 200 степени. Кога пиперките ќе се испечат, извадете ги од рерна, прелијте ги со растопен кајмак и запечете ги уште пет минути.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи