Ова тесто може да се користи за разни јадења, а може долго да стои во фрижидер. Едноставно, практично и најдобро од сè меко и вкусно!
Состојки:
- 1 кг брашно
- 500 мл млако млеко
- 200 мл јогурт
- 2 јајца
- 2 лажички сол
- 1 лажичка шеќер
- 1 коцка квасец
Начин на подготовка:
- Просејте килограм брашно и направете вдлабнатина. Во таа вдлабнатина ставете млако млеко и издробете квасец и посипете со шеќер. Измешајте со малку брашно и оставете квасецот да нарасне. Додајте ги сите останати состојки и замесете глатко тесто.
- По потреба додајте уште малку брашно сè додека тестото не престане да ви се лепи за раце. Прекријте го тестото со крпа и оставете го убаво да нарасне.
- Од ова тесто можете да правите погачи, кифли, пица… што и да посакате. Ако не го потрошите замотајте го тестото најлонска кеса и оставете го во фрижидер и до неколку дена.
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот