Топки од компир и месо – врз нив се топи кашкавал

Топки од компир и месо – врз нив се топи кашкавал

Нешто необично и вкусно, совршен рецепт во морето рецепти за месо и компир.

Состојки:

  • 500 гр. компир
  • 500 гр. мелено месо
  • 9 парчиња кашкавал
  • 25 мл. црно вино
  • 30 гр. брашно
  • 2 моркови
  • 1 кромид
  • 1 јајце
  • сол
  • бибер

Подготовка:

  1. Се пржи во тава меленото месо со ситно исечените кромид и морков, како и сол и бибер, па се додава виното и се меша.
  2. Се вари и компирот кратко во солена вода, па потоа во смесата кога ќе се исцеди се става едно јајце и се меша.
  3. Се става во тава целофан, па пирето од компир и една лажица од смесата со месото, па се прави топче со целофанот.
  4. Се валкаат топчињата во брашно и се пржат.
  5. Се ставаат во тава потоа и се става кавкавал на секое па се печат 15 минути на 180 степени.

 

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*