Благодарение на циметот овој куглоф освен што има одличен вкус има и интересен изглед.
Состојки:
- 400 гр брашно
- 1 кесичка квасец
- малку сол
- 3 јајца
- 200 гр шеќер
- 150 гр топло млеко
- 200 гр путер
- 2 жолчки
- 3 лажички цимет
Начин на подготовка:
- Замесете тесто од брашно, квасец, малку сол, јајца, 1 лажица шеќер и млеко. Оставете на топло место околу 45 минути, да нарасне. Разматете 175 гр путер, жолчки и 100 гр шеќер, па измешајте во тестото. Оставете да нарасне уште 30 минути. Поделете ја масата на два дела.
- Измешајте цимет и остатокот од шеќерот и додајте во половина од тестото. Намастете калап за куглоф. Развлечето жолто тесто, па преку него браун и свиткајте во ролат. Ставете го во калап за куглоф и оставете на топло место уште еднаш да нарасне околу 30 минути.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Останатиот путер исечкајте го и наредете го преку тестото. Печете го куглофот околу 50-60 минути. Кога ќе се излади посипете со шеќер во прав.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути