Кога немате идеја што да подготвите за доручек, солената пита е секогаш добар избор.
Оваа пита со сирење се подготвува многу брзо и едноставно, а е одличен предлог за топол доручек, ужина или вечера. Послужете ја со јогурт, кисело млеко или што и да посакате.
Состојки:
- 1/2 кг тенки готови кори
- 250 гр сирење
- 3 јајца
- 1/2 прашок за печиво
- масло
Начин на подготовка:
- Сирењето издробете го, додајте јајца и прашок за печиво. Раширете ја првата кора, малку намастете, па додајте друга преку неа. Намачкајте со сирење од горе.
- Првиот врв свиткајте го во триаголник. Потоа свиткајте ги рабовите на долниот дел. Повторно преклопете како книга.
- Намастете и свиткајте и повторно преклопете. Редете во кружен плех. Така редете додека не го потрошите материјалот.
- Намастете со масло и печете на 200 степени околу 30-35 минути убаво да порумени.
- Послужете топло со јогурт или кисело млеко.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот