Полнетиот домат може да биде прилог со месни или јадења од риба или пак главно јадење со кое одлично оди чинија сезонска салата.
Состојки:
- 400 гр домати
- 100 гр кромид
- 2 јајца
- 4 лажици брашно
- 1 лажица путер
- 1 лажица млеко
- свежо мелен бибер
- 2 чешниња лук
- 1 лажица магдонос
- пелат
- мајчина душица
- босилек
Начин на подготовка:
- Со нож отсечете го горниот дел од доматите па издлабете со лажица.
- Загрејте путер, на него издинстајте ситно сечкан кромид додека не стане стакласт, додајте ситно сечкан лук, па уште кратко динстајте и додајте сечкан магдонос.
- Јајцата разматете ги, додајте им брашно, млеко, лажица свежи зачини и бибер. Измешајте со кромид, лук и магдонос.
- Наполнете ги доматите со добиената смеса, поклопете со отсечениот дел и ставете во сад.
- По желба можете да додадете и кашкавал, а на дното на садот за печење можете да ставите малку пелати.
- Печете 35-40 минути на 150 степени.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи