Корите се развлекуваат тенко, како за домашна пита…
Состојки:
- 600 гр брашно
- 400 мл вода
- 1 шолја масло
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка оцет
- масло за пржење
Начин на подготовка:
- Просејте го брашното и направете вдлабнатини во средината, па тука ставете сода измешана со оцет, сол и вода. Замесете средно тврдо тесто и поделете го на 4 еднакви топчиња и оставете да отстои 30 минути.
- Посипете ја работната површина со брашно, па развлечете ја секоја кора тенко, како за домашна пита. Секоја кора посипете ја со 1/4 шолја масло и премачкајте секаде.
- Свиткајте ја секоја кора во ролат, кој потоа ќе го свиткате во облик на полжав, па оставете да отстои 15 минути. Повторно развлечете ја свитканата кора на дебелина од 1 см.
- Така подготвените бездирме пржете ги на загреано масло во тефлонска тава од двете страни додека не добијат убава златна боја.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот