Крофни меки како душа, кој би им одолеал

Крофни меки како душа, кој би им одолеал

Крофни меки како душа, кој би им одолеал. Празни и посипени со шеќер во прав, полнети со џем или чоколадо, секако се вкусни!

Состојки:

  • 1 кг меко брашно
  • 600 мл млеко
  • 1 квасец
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 50 мл масло
  • 2 жолчки
  • 1 лажичка шеќер (за квасецот)
  • масло за пржење

Начин на подготовка:

  1. Загрејте го млекото, да не биде врело и додајте лажичка шеќер, 2 лажички брашно и издробете квасец. Сè измешајте, покријте со крпа и оставете на топло квасецот да се подигне. 
  2. Потоа во чинија за мешање ставете брашно, жолчки, масло, шеќер и млеко со подигнат квасец. Замесете глатко тесто, покријте и оставете да надојде. 
  3. Потоа тестото уште еднаш премесете го и оставете го уште еднаш да надојде. 
  4. Тестото развлечете го на работна површина со дебелина од еден прст. Со чаша вадете крофни и пржете во загреано масло додека не добијат убава жолта боја. Крофните полнете ги со фил по желба и посипете ги со шеќер во прав.

Уживајте!

Повеќе поврзани вести на Готви.мк

Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации

Десерт готов за 20 минути

Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома

Супер рецепт: Леден кафе колач

Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините

Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега

Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат

ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед

Пудинг од ориз

Чоколадна баклава

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*