Еве рецепт за еден свеж и летен колач, кој често се правел за Иванден.
Состојки:
- 10 зрели, но цврсти кајсии
- 4 лажици вињак или коњак
- 50 гр мелени бадеми
- 50 гр шеќер
- 50 гр путер
Состојки за фил:
- 2 белки
- 2 лажици ванилин шеќер
- 2 лажици брашно
- малку прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Измешајте шеќер и коњак/вињак па додајте растопен или омекнат путер и на крај мелени бадеми, масата да биде густа.
- Кајсиите добро измијте ги, преполовете ги и извадете ги коските, па наредете на плех покриен со хартија за печење па наполнете со фил.
- Ставете во рерна загреана на 180 степени десетина минути.
- Додека кајсиите се печат, белките разматете ги во цврст снег па додајте шеќер. Исклучете го миксерот па измешајте брашно измешано со прашок за печиво.
- Извадете ги кајсиите од рерна па на секоја со шприц или со лажица ставете малку тесто од белки па вратете во рерна на уште 10 минути, најмногу 15 минути.
- Можете да го послужете и топло и ладно.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта