Пилешки ражничи со сос од кикирики

Пилешки ражничи со сос од кикирики

Мекото бело месо со овој сос е уште посочно!

Состојки:

  • 1 чешне лук
  • 1 црвена чили пиперка
  • 1 кг пилешки гради
  • 3 лажици сончогледово масло
  • 1 лажица соја сос
  • 150 гр путер од кикирики
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажичка шеќер
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Ситно исечкајте излупен лук и исчистена чили пиперка. 
  2. На дрвени стапчиња набодете парчиња пилешко, па ражничите посолете ги и побиберете ги. Во широка тава загрејте масло и пржете ги подготвените ражничи околу 10 минути со повремено вртење. Налијте соја сос. 
  3. Разматете сос од путер од кикирики, сок од лимон, шеќер, чили и лук, загрејте го во тава и прелијте преку ражничите. Послужете со свежа салата. 
  4. Совет: Ражничите можете да ги збогатите со зеленчук (пиперка, кромид, тиквица), печурки или ананас.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*