Гибаница на шумадиски начин – покремава не сте пробале

Гибаница на шумадиски начин – покремава не сте пробале

Оригинален рецепт за вкусна шумадиска гибаница.

Состојки.

  • 500 гр. кори за гибаница
  • 500 гр. кравјо сирење
  • 50 гр. кајмак
  • 50 мл. масло
  • 4 јајца
  • сол
  • 250 мл. кисела вода

Подготовка:

  1. Се рони сирењето, се додава кајмак, масло, сол, јајца и се убаво се меша.
  2. Се додава постепено и киселата вода.
  3. Се става масло на тава, па се става првата кора, па две лажици фил, па потоа кора и фил додека има, а остатокот од филот се става врз гибаницата и таа се остава два часа во ладилник.
  4. Потоа, се пече на 200 степени додека не порумени.

 

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Преку 20 мафини од една смеса

Бургер погачи

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее