Гибаница на шумадиски начин – покремава не сте пробале

Гибаница на шумадиски начин – покремава не сте пробале

Оригинален рецепт за вкусна шумадиска гибаница.

Состојки.

  • 500 гр. кори за гибаница
  • 500 гр. кравјо сирење
  • 50 гр. кајмак
  • 50 мл. масло
  • 4 јајца
  • сол
  • 250 мл. кисела вода

Подготовка:

  1. Се рони сирењето, се додава кајмак, масло, сол, јајца и се убаво се меша.
  2. Се додава постепено и киселата вода.
  3. Се става масло на тава, па се става првата кора, па две лажици фил, па потоа кора и фил додека има, а остатокот од филот се става врз гибаницата и таа се остава два часа во ладилник.
  4. Потоа, се пече на 200 степени додека не порумени.

 

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Преку 20 мафини од една смеса

Бургер погачи

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

 

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*