Дали знаевте дека брзо можете да подготвите домашен леб? Еве рецепт!
Состојки:
- 250 гр глатко брашно
- 250 гр интегрално брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка сол
- 420 мл матеница
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Во поголем сад измешајте ги двете брашна, содата и солта. Додајте матеница и мешајте додека не добиете лепливо тесто. Работната површина побрашнете ја и префрлете го тестото.
- Нежно преклопувајте го тестото со раце за сите состојки да се соединат. Не го месете тестото. Обликувајте во топка и израмнете го со раце. Засечете го на врвот длабоко со нож за лебот да го поделите на четвртини. Посипете со брашно.
- Префрлете на плех обложен со хартија за печење и печете половина час, додека не поприми златно-кафеава боја. Оставете да се излади, па послужете.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи