Направете палачинки на вообичаен начин или купете готови, а потоа со неколку состојки направете си ручек деликатес.
Ако правите палачинки дома, ви требаат 125 грама брашно, 3 децилитри млеко, 2 јајца и малку сол.
Ако правите палачинки дома, ви требаат 125 грама брашно, 3 децилитри млеко, 2 јајца и малку сол.
Состојки:
- 25 гр. маргарин
- 250 гр. печурки
- 250 гр. пилешко
- 1 главица кромид
Сос:
- 25 гр. маргарин
- 25 гр. кашкавал
- 2 лажици брашно
- 5 дл. млеко
- 1 павлака за готвење
- сол
- бибер
Подготовка:
- Се прават палачинките на вообичаен начин, се мешаат состојките со миксер и се печат на тава со масло палачинките.
- На маргарин испржете ги печурките ситно сечени заедно со кромидот,па додајте го свареното пилешко месо сечено ситно или исцепкано.
- Растопете маргарин со млеко и брашно и мешајте да нема грутки. Пола од овој бел сос ставете го во тавата со пилешкото со зачини, другата половина ставете ја на оган и додајте павлака за готвење, сол и бибер.
- Секоја палачинка се филува со месото и се завиткува, се редат во огноотпорен сад, па се става белиот сос горе.
- Се става рендан кашкавал и се пече додека не порумени на 200 степени.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи