Толку е вкусна што ќе ја правите и кога не е пост…
Состојки:
- 1 кг тиквици
- 500 гр модар патлиџан
- 1 главица кромид
- 2 пиперки
- 2 компири
- 500 мл доматно пире
- сол
- бибер
- малку маслиново масло
- магдонос
Начин на подготовка:
- Излупете ги тиквиците и исечкајте ги на парчиња. Потоа издинстајте ги тиквиците неколку минути во маслиново масло. Во друг сад издинстајте го кромидот исечкан на ситно, патлиџанот, пиперките и компирите. Додајте зачини и тргнете од рингла.
- Во сад за печење наредете ред тиквици и од горе распоредете фил со патлиџан. Повторувајте ја постапката додека не го потрошите материјалот и завршете ја мусаката со ред тиквици. прелијте сè со доматно пире и ставете во загреана рерна.
- Кога течноста ќе зоврие јадењето е готово. Така подготвената мусака се сервира посипена со сечкан магдонос, а ако сакате можете да додадете и посен кашкавал.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи