Ручек повкусен од мусака: Запечено мелено месо со пире и моцарела

Ручек повкусен од мусака: Запечено мелено месо со пире и моцарела

Рецепт за вкусно и едноставно јадење за цело семејство.

Состојки:

  • 1 кг. компири
  • 50 мл. млеко
  • 500 гр. мелено месо
  • малку масло
  • 250 гр. доматно пире
  • 1 главица кромид
  • 2 чешни лук
  • сол
  • бибер
  • 200 гр. моцарела

Подготовка:

  1. Компирот се лупи и вари во солена вода, па се цеди и се прави пие со маргарин и млеко.
  2. На тава со масло се пржи кромидот со меленото месо, се ставаат и зачини, се додава и лук, па се крчка се 15 минути. Се става и доматното пире.
  3. Се премачкува тава, се става меленото месо, па се реди пирето, па моцарела.
  4. Се пече на 200 степени 25 минути.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мусака со спанаќ

Мусака од карфиол

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук