Фина пита со пријатен вкус, ќе уживате во секој залак…
Состојки:
- 500 гр тенки кори за пита
- 600 гр тиквици
- 1 помала главица кромид
- 2 јајца
- 250 мл јогурт
- 100 гр гриз
- 100 мл масло + 3 лажици
- сол
- бибер
- магдонос
Начин на подготовка:
- Во јогуртот измешајте 100 мл масло и 2 јајца. Тиквицата измијте ја и изрендајте ја. Исчистете и изрендајте кромид. Посолете, побиберете, додајте околу 2 лажици масло и измешајте.
- Намастете тепсија со масло, ставете една кора, масло, втора кора, премаз од јогурт, трета кора, премаз од јогурт и четврта кора. Преку четвртата кора ставете рендана тиквица и посипете една до две лажици гриз, кора, премаз, кора, премаз, кора, тиквици, гриз… и така до крај по три кори.
- Исечете ја питата на коцки, премачкајте со останатиот премаз и оставете да отстои околу 20 минути. Од горе ставете листови магдонос.
- Загрејте рерна на 200 степени и печете додека не порумени, околу 30 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи