Направете полнети пиперки деликатес, тече месо и кајмак и мамат со аромата, а ги сакаат и големи и мали.
Состојки:
- 500 гр. мелено месо
- 1 главица кромид
- ½ шолји ориз
- 1 лажиче црвен пипер
- бибер
- сол
- 1 дл. масло
- вода
- 2 дл. кајмак
- пиперки (количина по желба)
Подготовка:
- Се мијат и чистат пиперките за полнење, а месото се става во сад со исечен кромид, миениот ориз, црвен пипер, сол и бибер, масло, па се убаво мешаме.
- Се полнат пиперките со смесата, се ставаат во шерпа, а може и во рерна.
- Се редат една до друга пиперките, се става вода така што барем две третини да се опфатени, па се печат на 180 степени околу час и половина.
- Ако треба се додава вода.
- Кајмакот потоа се меша и се става врз пиперките, па се запекуваат уште малку.
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири
Најдобар рецепт за домашно ќофте