Полнети пиперки врз кои тече кајмак – деликатес од кој ќе замириса домот

Полнети пиперки врз кои тече кајмак – деликатес од кој ќе замириса домот

Направете полнети пиперки деликатес, тече месо и кајмак и мамат со аромата, а ги сакаат и големи и мали.

Состојки:

  • 500 гр. мелено месо
  • 1 главица кромид
  • ½ шолји ориз
  • 1 лажиче црвен пипер
  • бибер
  • сол
  • 1 дл. масло
  • вода
  • 2 дл. кајмак
  • пиперки (количина по желба)

Подготовка:

  1. Се мијат и чистат пиперките за полнење, а месото се става во сад со исечен кромид, миениот ориз, црвен пипер, сол и бибер, масло, па се убаво мешаме.
  2. Се полнат пиперките со смесата, се ставаат во шерпа, а може и во рерна.
  3. Се редат една до друга пиперките, се става вода така што барем две третини да се опфатени, па се печат на 180 степени околу час и половина.
  4. Ако треба се додава вода.
  5. Кајмакот потоа се меша и се става врз пиперките, па се запекуваат уште малку.

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

 

 

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*