Растопениот кајмак од горе ќе направи уште повеќе да уживате во секој залак…
Состојки:
- 2 јајца
- 3 лажици брашно
- 3 лажици пченкарно брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
- 500 мл кисело млеко
- 2 лажици масло
- 1 тиквица
- малку сол
- кајмак за премачкување
Начин на подготовка:
- Прво измијте, излупете и исечкајте тиквица на коцки и оставете на страна да се исцеди од вишокот вода.
- За тоа време, во чинија разматете јајца со кисело млеко и 2 лажици масло. Додајте брашно и прашок за печиво, добро соединете така што ќе добиете еднолична смеса, па додајте исцедени парчиња тиквици.
- Тестото ставете го во намастен и загреан плех, па печете на 200 степени околу половина час. Ако сакате покрцкаво тесто, пред самиот крај на печењето (околу 5-7 минути) појачајте ја рерната на 250 степени.
- Штом ја извадите, додека е уште врела, питата премачкајте ја со кајмак. Уживајте!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи